Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Plastens historia

februari 17th, 2016

Plast är ett av de allra vanligaste material vi har, men det är få som vet hur det egentligen är uppbyggt. Plast används till otroligt mycket; detaljer i bilar och andra fordon, förpackningar inom läkemedelsindustrin, förpackningar till matvaror, leksaker till barn och ett otaligt antal fler användningsområden. Plast är uppdelat i två huvudgrupper – termoplast och härdplast. Det varierar i mjukhet och används därför till olika saker, till exempel är en petflaska i termoplast mjukare än en plaststol i härdad plast. Plast är ett förhållandevis ungt material om man jämför med de gamla trotjänarna trä och sten, för att inte nämna metall och glas.

Plasten idag

Sedan plasten kom till har den använts väldigt flitigt. Detta material fick sitt genombrott i mitten av 1900-talet och har existerat i mindre än hundra år, men är ändå ohotat på sin plats. Globalt sett har användningen av plast ökat med cirka 9 % varje år, en siffra som inte går att jämföra med något annat material. Detta material gör verkligen skäl för sitt grekiska namn, plast betyder nämligen ”formbar” och är just det. Det finns nästan ingenting som plast inte kan göra, något vi har sett särskilt tydliga bevis på under senare år då 3D-skrivaren har uppfunnits. Dock finns ett problem: miljöförstörelsen. Plast kan inte förmultna, vilket varje person som har semestrat på ett varmt ställe vet. Då och då simmar en plastpåse emot en när man badar i Atlanten och här och där hittar man sandiga petflaskor i buskarna och längst strandpromenaden. Forskare jobbar på att ta fram nya material som är mer miljövänliga.Plastens historia 2

Den nya plasten

För att vara ett såpass ungt material har plast tagit några raska kliv och omgående tagit pallplats i tävlingen om vilket material som används mest. I och med den senaste tidens innovationer inom 3D-utskrifter verkar det som att plasten kommer stå kvar på sin position länge, och kanske till och med hoppa upp en nivå. Visserligen är plast en mindre bra idé ur miljösynpunkt, men inom den medicinska världen har den desto positivare användningsområde. Hittills är 3D-utskrifterna fortfarande på en relativt basal nivå där hajpen kanske är större än det nutida användningsområdet. Detta är dock en vetenskap under utveckling och inom en snar framtid hoppas forskarna kunna tillämpa 3D-utskrift inom sjukvården, bland annat genom att kunna skriva ut proteser som passar patienten perfekt. Om plast används på detta sätt är det dessutom bra att det inte är nedbrytningsbart, eftersom det skulle bli en tråkig historia för en person med exempelvis benprotes.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*