Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Plast till att laga tänder

april 13th, 2023

Det pratas mycket om plast och hur skadligt det är både för miljön och för människan. Men hur kommer det då sig att plast är ett material tandläkaren använder för att laga tänder? Är verkligen all plast skadlig och kan vi klara oss utan det?

Plastmaterial till tänderna

När du lagar hål i tänderna används ofta plastmaterial. Tandläkaren kan använda både komposit som är en slags plast samt glasjonomer förstärkta med plast. Men om plast nu är så farligt, borde vi verkligen ha det i munnen?

När du gör ett tandimplantat hos tandläkaren är själva skruven i metall. Men kronan som fästs på implantatet kan vara gjort i plastmaterial. Exakt vilket material som används varierar, men alla är helt kroppssäkra och är inte skadliga för din kropp.

Självklart vore det bättre att behålla sina egna tänder istället för plastmaterial i munnen. Men ibland är tandimplantat nödvändiga, och trasiga tänder är absolut skadligt för hälsan. Därför behöver man väga olika för- och nackdelar emot varandra. Tidigare användes amalgam vid lagning av tänder. Ett material som innehåller kvicksilver och som har visat sig vara väldigt giftigt.

All plast är inte farlig

Materialet plast är helt klart ett ämne vi bör vara försiktiga med. Men all plast är inte farlig eller hälsovådligt. Och ibland finns det helt enkelt inga bättre alternativ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*