Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Plast i framtiden

april 6th, 2016

Det finns många saker som vi tar för givet idag men som vi möjligen kommer att lämna bakom oss när vi stegar in i framtiden. Plast har länge varit omdiskuterat och ständigt aktuellt – på både gott och ont. Många är de som reagerar över det ständiga användandet och överallt görs åtgärder för att motverka användandet av allt ifrån plastförpackningar till plastleksaker. Många städer har bland annat infört förbud mot plastpåsar och i horisonten syns en idealbild av ett plastfritt samhälle. Men kan vi komma ifrån plasten och vilken roll kommer den att spela i framtiden? För faktum är att det omdiskuterade materialet är både starkt och hållbart.

Klarar vi oss utan plast?

Plasten har sedan dess upptäckts spelat en stor roll i människans utveckling. Kolla runtomkring dig, med största sannolikhet är det mycket plast i din omedelbara närhet. Tänk också på att vi använder plast i många sammanhang där vi inte ser den lika lätt. Det kan handla om små bitar i maskiner, kläder och matförpackningar som alla innehåller plast. Vår totala konsumtion uppgår nu till närmare 300 miljoner ton per år. Mycket av den plast som vi använder i vardagen hamnar på soptippen och försöks att bearbetas, men tyvärr hamnar även det syntetiska materialet på olämpliga platser som skog och hav. Många har nu börjat uppmärksamma det skenande tåget och tar medvetna val att sluta använda materialet även i sin vardag. Det betyder att man upphör att köpa produkter som innehåller eller är paketerade med plast. För kommande generationer kan det vara avgörande hur vi ställer oss inför plastanvändning och dess påverkan på vår miljö.Plast i framtiden 2

Plast – en vattendelare

Trots att kritiska röster höjts mot materialet är det också många som uppmuntrar en mer balanserad syn på saken. De uppmärksammar bland annat plastens fördelar och den roll som den spelat i vår utveckling. Det är svårt att inte hålla med om de argument som används för att inte förbjuda plast, men att istället finna en harmoni i användandet. Några av de situationer där plasten är med och bidrar till en renare miljö är bland annat i solpaneler, vindkraft och i transportmedel. I både solpaneler och vindkraft spelar exempelvis materialet en avgörande roll. Kritiska röster menar att det hade varit svårt att fånga vindens energi utan att använda sig flitigt av det lätta och hållbara materialet. Det lätta materialet gör även att man kan effektivisera och nämnvärt minska tyngden på exempelvis bilar och flygplan. Genom att byta ut befintligt material mot plast kan man minska vikten på ett flygplan med över ett ton. Frågan är om all plast är lika nödvändig – vad tror du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*