Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Små och smidiga sandspridare av plast

december 4th, 2022

Debatten om plast och plastmaterial ur miljösynpunkt är ständigt pågående och plasten finns överallt. Vad den i själva verket gör med kretsloppet i mikroskopisk form och hur mycket plast djur och människor egentligen får i sig vet vi inte riktigt. Vi kan bara se effekterna i världshaven och plastämnet har gått från revolutionerande upptäckt till miljöbov på rekordkort tid. Här kan du framför allt läsa mer om fördelarna med materialets låga vikt och smidighet samt hur det kan vara viktigt för såväl privatpersoner som småbrukare.

Från billigt framtidsmaterial till världsproblem

Innan vi går in på plastens fördelar för privatpersoner och småbruk ska vi titta närmare på upptäckten av ett material som från början var en stor succé. När forskare väl hade stillat sin nyfikenhet och lyckats framställa plast som ett helt nytt material förstod marknaden att framtiden låg vid plastens fötter. Nu hade man nämligen uppfunnit ett material som var extremt billigt att tillverka och som varken behövde fraktas över hela klotet eller odlas i åratal framöver. Plasten var dessutom oerhört tålig eftersom den var opåverkad av väder och vind samt att den inte rostade. Plasten såg en aldrig tidigare skådad tillverkningsboom och producerades i allt från leksaker till hushållsartiklar och bruksredskap som sandspridare, lättare jordbruksredskap och en hel del annat. Problemet upptäcktes först decennier senare. Plast försvinner nämligen aldrig, däremot slits den ner till mikroskopiska partiklar i våra världshav och slinker in i våra kroppar.

Lätthanterliga redskap för alla

Plastens främsta fördel är att den är så lätt. Sandspridare, gödningsspridare och redskap för till exempel ATV:er behöver vara lätta för att såväl en mindre maskin som en människa ska kunna hantera dem. Större och tyngre redskap av stål, järn eller metall kräver insatser av stora maskiner som rejäla traktorer och lastare. Det är maskiner som villaägare och privatpersoner helt enkelt varken vill eller behöver hantera för att sprida sand och salt på tomten under vinterhalvåret eller förse gräsmattan med gödningsmedel. Plasten är ett mångsidigt material som både är billigt och användbart inom en hel del områden inom både vården, jordbruket, byggsektorn och inte minst i hemmen.

Plastbanta

Det vi verkligen kan göra för att minska plastens skadliga effekter är att återanvända den och se till att ny plast bara tillverkas av plast som har återvunnits. Det många missar i plastdebatten är att den inte bara förstör världshaven utan faktiskt tillverkas av olja. Plast behövs men inte i den enorma omfattning som har lett till miljöproblematiken. Den enda vägen framåt är att plastbanta och endast tillverka nytt av det som har återvunnits.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*