Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Plastbanta

november 10th, 2017

Att plast inte är bra för vår miljö är idag något som de flesta känner till, men trots det använder vi otroligt mycket plast i vardagen. Många konsumtionsvaror och livsmedelsprodukter är till exempel förpackade i plast och dessutom finns olika plastprodukter i de flesta hem idag. Plast som inte återvinns kan hamna i våra vatten och så småningom i havet och det är säkert att säga att världshaven håller på att tas över av plast. Det påverkar både natur och djurliv på ett väldigt destruktivt sätt. Vanligtvis är inte plast tillverkat av förnyelsebara material utan många plastprodukter är tillverkade av råolja, något som är mycket negativt om man tänker på hållbarhet och miljö. Det är dock inte bara på grund av miljöskäl som man borde plastbanta, utan plast kan även innehålla kemikalier som är farliga för vår hälsa. Genom att plastbanta kan man dra ner på sin konsumtion av plast och på så sätt både göra miljön och ens hälsa en stor tjänst.

Var en medveten konsument

Genom att välja att handla produkter som inte är förpackade i plast och istället har pappersförpackningar eller ingen förpackning alls är du på god väg i din plastbantning. Om du väljer att själv ta med dig en tygpåse till butiken, eller återanvänder en gammal plastpåse, är det självklart ännu bättre. Kom ihåg att man måste våga vara jobbig om man vill vara en miljömedveten konsument. Det är okej att ställa frågor om varför vissa saker är förpackade i onödig plast och det är även okej att be sin lokala butik ta in produkter som inte är plastförpackade. Eftersom de flesta företag är vinstdrivande lyssnar de på vad kunderna vill ha, så när fler och fler ställer denna typ av frågor kan sortimentet förbättras ganska fort. Missa inte heller att se över vilka kläder och textilier du väljer att köpa. Textilier som är tillverkade av artificiella material som till exempel polyester eller mikrofiber släpper ifrån sig dessa fibrer när de tvättas i tvättmaskin och de hamnar sedan i havet. Det är en stor bidragande faktor till havens förorening, så välj gärna naturliga material eller tvätta textilier i artificiella material för hand.

Detoxa hemmet från plast

Plastprodukter som används i hemmet kan till exempel vara utemöbler, vattenkokare, leksaker, elektroniska produkter och köksprodukter. När man väljer att plastbanta kan man göra det ordentligt och byta ut alla plastföremål i hemmet mot andra, hållbara produkter. Gör man det får man givetvis inte glömma att återvinna de gamla produkterna. Detta är dock ett steg som kan skippas och istället bestämma att man inte köper några nya plastprodukter från och med ett förutbestämt datum. Eftersom de flesta plastprodukter har ganska låg livslängd kan man ändå få ett helt nytt bohag ganska snart om man väljer att gå den här vägen. Plastbantning är inte särskilt svårt att komma igång med, utan man bestämmer sig helt enkelt för att bli medveten om hur man konsumerar plast och hur man kan skära ner på konsumtionen. Efter ett tag blir det en naturlig del av ens liv att leva utan plast och man börjar då märka att man inte ens saknar det. Om alla svenskar skulle plastbanta någon del av året skulle vi kunna göra en stor skillnad.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*