Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Nedbrytning av plast

maj 19th, 2016

Plast har under de senaste åren fått mycket negativ uppmärksamhet. Det har nått fram till allmänheten att alla de plastpåsar och petflaskor vi förbrukar visserligen bryts ned, men att denna process tar åratal på sig. Enligt Länsstyrelsens informationer tar det mellan tio och 20 år för en plastpåse att brytas ned och hela 450 år för en petflaska. Med den informationen i ryggen är det många av oss som blir illa till mods när vi handlar i affärer och på marknader och ser hur grönsaker och frukt plockas ned i plastpåse efter plastpåse. Hur ser alternativen till plast ut i vardagen och hur kan vi använda oss av dem på ett smidigt sätt?

Växthus och flaskor av glas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plast har blivit en vana och p.g.a. att det dessutom är relativt billigt väljer konsumenten ofta att köpa produkter tillverkade av plast istället för andra alternativ. Det finns otroligt många användningsområden där plast brett ut sig. Ett exempel är växthus som tidigare tillverkades av glas, men som dagens byggvaruhus idag gärna tillhandahåller i plast eftersom det ger ett bättre pris. Det finns naturligtvis fördelar med plast. Det krossas inte och inte är tungt men livslängden för plast är betydligt kortare än för glas. Ett växthus i glas kan med lite underhåll hålla i decennier. En annan plastvana som världens natur har drabbats hårt av är de petflaskor som köps i mängder över hela jorden. De slängs lika fort som de har köpt, ofta utanför sopbehållare och återvinningsstationer. I en del länder är flodernas vatten och sjöarnas stränder fullständigt belamrade och i världens hav flyter hundratusentals petflaskor omkring. Glasflaskor är ett dugligt alternativ men eftersom affärer och kiosker tillhandahåller främst petflaskor så är det dessa som blir köpta.

Alternativ inom områden där plast tagit över

De flesta länder har insett att det är absolut nödvändigt att föra en diskussion om plast. Invånare måste få reda på plastens skadliga verkningar på miljön och måste informeras om alternativ till plast i vardagen. Att ersätta plasten innebär en omstrukturering som tar en del tid att organisera, men när den väl är genomförd flyter vardagen på som vanligt. För att genomföra detta mer konkret tar vi en titt på plastpåsen. Plastpåsen är omtyckt för att den erbjuder en fukttät, lufttät, flexibel och hållbar möjlighet att transportera, förvara och frysa in livsmedel. Den tar ingen plats när den är tom, och kan rymma mycket när den fylls på. Tygkassen är ett alternativ som också är flexibel till sin storlek och håller för en hel del vikt. Nackdelen är att den inte är fukttät. För regniga dagar är tygkassen inget alternativ till en tät plastpåse men däremot finns det väskor som är gjorda av återvunna material och som dessutom är täta mot fukt. Stötestenen när det gäller att ställa om från plast till andra alternativ är ofta att det krävs ett visst mått av planering för att det ska fungera.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*