Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Kläder tillverkade av plast

mars 9th, 2018

Modeindustrin är medveten och söker alltid nya material att använda sig av i tillverkningen av kläder. De senaste årtiondena har plast kommit att bli en stor del av detta. Material som polyester, akryl, elastan och nylon är bara några av de textilier som tillverkas av plast. Dessa material användas flitigt bland stora klädkedjor så som H&M och Kappahl. Kläder som är gjorda av dessa textilier är ofta billigare och på senare tid har många av klädkedjorna börjat sälja kläder av återvunna material. Det är då oftast plastmaterial som återvunnits och blivit till textilier.

Plasten hotar haven

plasten kommer snart att ha tagit över våra hav, det rapporterar www.norran.se. Det är enligt WWF som rapporten om att haven kommer att bestå av mer plast än fisk vid 2050 kommer. Då är att plast inte bryts ner ett stort problem och det påverkar även alla djur som lever i haven. Eftersom att haven försörjer ca 50 procent av jordens befolkning måste något göras mycket snart. Nya sätt att återvinna och samla in plast på behövs för att kunna motverka problemen. Återvinning av plast som sedan används till att skapa nya material är ett bra sätt att gå. Men det löser dock inte alla problem. Mer källsortering i vardagen krävs även för att underlätta situationen.

Återvinning av plast i olika bransher

Användandet av material som baseras på plast har ökat de senaste åren, speciellt inom klädindustrin. För att motverka de negativa influenserna har många butiker börjat med klädinsamlingar för att skicka vidare till återvinning. Man samlar ihop de textilier och accessoarer som man har hemma och går till exempelvis närmaste H&M. För ökat intresse och deltagande i detta initiativ får man då även kuponger som man kan shoppa för senare. Detta kommer förhoppningsvis att sprida sig till andra branscher för att inspirera folk till att börja återvinna plast i alla delar av vardagen. På många håll börjar man även söka sig till andra alternativ för att dra ner på användningen av plast och på så sätt motverka plastens inverkan på miljön.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*