Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Kan plast vara klimatsmart?

juni 9th, 2019

Plast som material har fått mycket kritik och negativ uppmärksamhet, kanske nästan orättvist mycket? Det som speciellt har fått mycket plats i tidningar är de stora mängderna plast som hamnar i våra hav. Det är naturligtvis inte ok eller positivt på något sätt, men det är lyckligtvis lite av den plasten som används i Sverige som slutar sitt liv i havet.

Plast spelar fortfarande en stor roll i samhället

Varje dag kommer vi i kontakt med hundratals produkter som helt eller delvis är gjorda av plast. Det kan vara allt från tandborsten, usb c kabel till mobiltelefonen, kläder av plastmaterial till hela flygplan som är konstruerade med kompositmaterial. Att över natten ta bort all plast hade varit helt omöjligt.

Ett område som är speciellt i fokus vad gäller plast är förpackningar till livsmedel. Det är en mängd olika plastmaterial som används till förpackningar. Nästan all plast som används till livsmedel är ny, för att undvika risker med återvunnen plast i kontakt med mat. Ett undantag är flaskor till dryck där en stor andel av plasten är återvunnen.

Reducera onödig användning av plast

Att reducera förbrukning av olika resurser är ofta den enklaste och mest effektiva åtgärden för att minska miljöpåverkan. Det gäller för till exempel ström och vatten, det är lätt att bara stänga av och spara, men också för plast. Om du till exempel köper en klase bananer kan du naturligtvis lägga den i en papperspåse om butiken erbjuder det, men det är kanske ännu bättre att inte använda någon påse? Kom ihåg att papperspåsar också påverkar klimatet vid produktion och transport.

Återvinning och nya material

Återvinning av plast är inget nytt, men det finns fortfarande möjligheter att återvinna ännu mer. Undersökningar visar att det inte är mycket kemikalier i den återvunna plasten, och det borde vara möjligt att använda återvunnen plast i större grad. Samtidigt är det naturligt att inte all plast återvinns, jämfört med till exempel aluminium är det inte alltid att plasten är i en form den kan återvinnas när den är använd en gång.

En annan spännande möjlighet är att blanda plast med andra material baserade på till exempel plantor och trä. I flaskor till dryck är det redan flera producenter som har tillsatt biologiskt material och på det sättet använder mindre ren plast. Det går också att skapa plastliknande material av till exempel trä. Det är viktigt att komma i håg att plast inte är en unik råvara, plastpåsar är till exempel anpassade för att ge en upplevelse som är närmare en påse av papper än känslan av tunn plastfolie.

När ansvarsfull användning kombineras med återvinning och nya produktionsmetoder, då kan plast vara klimatsmart. Som konsument bidrar du genom att bara använda den plast du behöver och återvinna den.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*