Interplast.se

En site som lär dig allt om plast

Plast i havet är ett stort miljöproblem

oktober 2nd, 2016

Ett av de största marina miljöproblemen som finns idag är att plasten tar över haven. Varje år slängs hela 5-13 miljoner ton skräp i våra hav, som långsamt håller på att förvandlas till soptippar. Plast är det vanligaste skräpet av alla de sopor som hamnar i våra vatten och en stor del av problematiken ligger i att inget ensamt land tar ansvar för att få ordning på detta, vilket gör att problemen bara växer. En väldigt stor del (80%) av det som slängs i våra betydelsefulla hav kommer från land i form av sopor som slängs på gator och torg och som med hjälp av vindar, floder, regnvatten och snödumpning förs mot havet.

Djur misstar plast för mat

Tyvärr används våra hav och sjöar som soptippar i stor utsträckning när en fungerande sophållning på land brister. Havets ebb och flod bidrar också till att skräp från stränder och kustremsor spolas ut med vågorna. Plast är ett särskilt stort problem eftersom det tar oerhört lång tid för det att brytas ned i naturen. En plastpåse som slängts i vattnet så långt tillbaka i tiden som 1967 finns fortfarande kvar, helt intakt! Det kan ta upp till flera hundra år för plast att brytas ner i naturen och många gånger kastas plastförpackningar, som endast använts en enda gång. En av de tråkigaste konsekvenserna med plast i våra hav är att djur trasslar in sig själva och dör bland plasten. En annan konsekvens är att de ofta tror att plasten är mat som går att äta. Detta kan leda till förgiftning eller att plasten fastnar i djurens tarmar och gör att djuret svälter ihjäl. Speciellt fiskar äter plast, vilket rubbar hela ekosystemet, då många större havsdjur lever på fisk.

Plasten i haven påverkar även människan

Varje timme flyter så mycket skräp iland längs med Bohuskusten i Sverige att det motsvarar fem fulla badkar! Detta medför inte bara negativ photo-1431955277195-0f22b560a8e9miljöpåverkan, utan även stora ekonomiska kostnader. I nationalparken vid Kosterhavet lägger man exempelvis 1 miljon kronor varje år på att samla ihop 20 ton skräp från havet. Man har funnit att hela 663 marina arter har varit skadade på grund av plast och andra sopor i haven och 48 arter av val har påträffats med sopor i magen. Blåmusslor tar upp mikroplaster i sitt system och där stannar det i mer än 48 dagar. Även vi människor påverkas givetvis negativt av denna nedskräpning. Förutom ett rubbat ekosystem, får vi i oss giftiga plaster via fisk och skaldjur som många tycker om att äta. Plasten kan påverka vårt immunförsvar på olika sätt och även hormonnivåerna. Det finns dock mycket, som både företag och privatpersoner kan göra för att bidra till en minskad nedskräpning av haven. Ett exempel är att alltid sopsortera så att plastförpackningar och annat kan återanvändas. Du kan även samla plast för pengar genom det PET-system vi har i Sverige

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*